به یاد دارم که در کودکی چندان از عدس پلو لذت نمیبردم. تا اینکه مادرم به عدس پلو کشمش و گوشت چرخکرده سرخ شده اضافه کرد. این باعث شد که من عاشق عدس پلو شوم. مواد افزودنی زیادی مثل زرشک، هویج سرخ شده، پیاز داغ و… میتواند عدس پلوی شما را کامل کند. البته نباید از ارزش غذایی عدس به تنهایی غافل شد.
ارزش غذایی عدس زیاد است. عدس سرشار از پروتئین، فیبر، اسید فولیک، منگنز، آهن، فسفر و مواد شیمیایی گیاهی است. همچنین منبع خوبی از فیبر محلول است که به کاهش سطح کلسترول کمک میکند.
عدس پلو را با سالاد ماست مانند ماست و خیار یا ماست موسیر یا شایددوست داشته باشید با سالاد شیرازی سرو کنید. گرچه خوردن آن با ترشی و لیته خالی از لطف نیست.
کشمش و خرما و مقداری شیرینی به این غذا بیفزایند. اگر طعم شیرینی را دوست ندارید آن ها را کلا حذف کنید.
یادتان باشد اگر این غذا را آماده کردید و در کنار خانواده و دوستان با خاطره ای خوش آن را میل کردید یا اگر نکته ای در تهیه آن داشتید حتما در پایین همین صفحه در بخش نظرات آن خاطره یا نکته را با ما به اشتراک بگذارید. ما از این که شما تجربیاتتان را با ما به اشتراک بگذارید خوشحال خواهیم شد.
مدیریت پخت خونه
مواد لازم برای پخت عدس پلو
- ۱ فنجان عدس شسته شده
- ۱ قاشق چایخوری نمک
- نصف قاشق چایخوری زردچوبه
- ۲ قاشق چایخوری مخلوط ادویه
- نصف قاشق چایخوری فلفل سیاه آسیاب شده
- نصف فنجان روغن زیتون
- ۱ عدد پیاز بزرگ، پوست کنده و نازک خلال شده
- ۴ حبه سیر خرد شده
- ۲ لیوان برنج سفید، خیلی خوب آبکشی شده
- نصف قاشق چایخوری زعفران آسیاب شده و در ۲ قاشق غذاخوری آب داغ حل کنید
- دوسوم فنجان کشمش پلویی
- دوسوم فنجان خرمای بدون هسته و نصف شده اختیاری است
- ۲ قاشق غذاخوری خلال بادام اختیاری است
- ۳ قاشق غذاخوری زرشک خشک، تمیز شده اختیاری است
- ۴۵۰ گرم گوشت چرخ کرده (گوشت گاو یا بره) یا ۳ عدد ران مرغ
- ۲ قاشق غذاخوری کره
دستور پخت
۲ فنجان آب را به جوش بیاورید. عدس نیمه پز و آبکش شده و یکچهارم قاشق چایخوری نمک را اضافه کنید. حرارت را کم کنید و حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بپزید تا خوب پخته شوند، اما نرم نباشند. عدسها را آبکش کنید و کنار بگذارید.
۲ قاشق غذاخوری روغن زیتون را در قابلمهای گرم کنید. پیاز خلال شده را اضافه کنید و تفت دهید تا شفاف شود. سپس سیر خرد شده را اضافه کنید و تفت دادن را ادامه دهید تا پیازها قهوه ای طلایی روشن شوند.
عدس پخته شده را هم بزنید. سپس یکچهارم قاشق چایخوری نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، ادویه را اضافه کنید و خوب هم بزنید.
در یک قابلمه بزرگ، ۶ فنجان آب را با ۱ قاشق غذاخوری نمک بجوشانید. برنج را بگذارید با حرارت زیاد بجوشد. برنج باید به مدت ۵ تا ۶ دقیقه با حرارت متوسط بپزید تا دانههایش نرم شوند. در حین پختن برنج، گاهی اوقات هم بزنید. برنج را در آبکش خوب آبکش کنید و کنار بگذارید.
حالا یکچهارم فنجان برنج پخته شده را با یک قاشق چایخوری آب زعفران هم بزنید و این برنج زعفرانی را برای تزیین کنار بگذارید.
سپس برنج سفید پخته شده باقیمانده و مخلوط پیاز و عدس را در چند لایه روی هم قرار دهید.
آب زعفران را به همه جا بپاشید. روی آن را حتماً ۱ قاشق غذاخوری روغن بریزید.
حرارت را برای حدود ۱۰ دقیقه تا متوسط بالا ببرید و سپس آن را کم کنید و حدود ۲۰ دقیقه یا بیشتر بجوشانید تا بخار به خوبی جمع شود.
در حالی که برنج در حال پختن است، یک قاشق غذاخوری روغن زیتون را در تابه داغ کنید. کشمش، خرما و خلال بادام (در صورت استفاده) را اضافه کنید و چند دقیقه تفت دهید تا بادام ها قهوهای روشن شوند. با قاشق سوراخدار آن ها را در بشقاب بریزید.
در همان روغن، زرشکهای تمیز شده را تفت دهید و یک دقیقه با حرارت ملایم هم بزنید، نه بیشتر؛ چون بهراحتی میسوزند. ماهیتابه را از روی حرارت بردارید.
پس از آماده شدن برنج (دم کردن) اجاق گاز را خاموش کنید و بگذارید پنج دقیقه بماند. لایههای عدس و برنج را کمی مخلوط کنید.
برنج آماده شده را در ظرف سرو بچینید. با کشمش تفت داده شده، خرما، بادام و زرشک تزیین کنید. مقداری برنج زعفرانی روی آن بپاشید. تهدیگ را هم در یک بشقاب جدا و کناره سرو کنید.
چند نکته در پخت عدس پلو
- روغن، برنج و زعفران را با توجه به سایز قابلمه تنظیم کنید.
- آماده کردن: عدس را میتوان یک روز قبل پخت و در یخچال نگهداری کرد. پیاز را میتوان در روز قبل تفت داد و مزهدار کرد. مخلوط عدس و پیاز را میتوان منجمد کرد و بعداً با برنج استفاده کرد.
- استفاده از گوشت یا مرغ اختیاری است.